Subcomandante Marcos i uppdaterad nyutgåva

Uppdaterad nyutgåva av Subcomandante Marcos "Från sydöstra Mexicos underjordiska berg". Urval, inledning och översättning av Erik Gustafsson.

Vagabunda ger ut boken “Från sydöstra Mexicos underjordiska berg” av Subcomandante Marcos. Denna uppdaterade nyutgåva innehåller nya texter av Marcos och ett nyskrivet efterord om läget i konflikten inför presidentvalet i Mexico i juni 2024.

Zapatistgerillan i Chiapas, Mexico, finns kvar, mer än 30 år efter upproret 1994. De inspirerar en hel värld med sin fredliga och demokratiska strävan.

Subcomandante Marcos (eller kapten Marcos som han kallar sig idag) är rörelsens språkrör. Hans blandning av ömsinta berättelser från indianbyar, skarpa analyser av globaliseringen och självironiska humor liknar inget annat.

Är Marcos upprorsledare eller författare, militär eller pacifist, traditionalist eller postmodernist? Tja, vi vet inte ens vad han heter. Bara att han har stor näsa, det bekräftas av foton, och av hans egna texter. Dessa texter gäckar varje etikett eller genrebeskrivning.

Vad som alltid framstår klart och tydligt är att Marcos är demokrat, att zapatisterna strävar efter fred och försoning, jämlikhet och, inte minst, jämställdhet.

”Vad jag måste beundra hos Marcos är den människa han är, vad han uträttar, och att han dessutom är en stor författare.”

José Saramago, Nobelpristagare i litteratur

Boken innehåller även en fyllig essä om Chiapas och zapatisterna av Erik Gustafsson, som också översatt Marcos texter från spanska.

Första utgåvan kom ut 2001 på förlaget Manifest. Till denna nyutgåva har två längre nyskrivna texter av Marcos översatts och ett aktualiserat efterord lagts till.

Pressröster

”Inledningen är ett måste för alla som intresserar sig för konflikten, och nästan i sig ett skäl att införskaffa boken. […] Retoriskt genialt, utan tvekan. […] Marcos agerar reporter och låter vanliga zapatister, framför allt kvinnor, komma till tals […] ett befriande stort mått av självdistans och ödmjukhet.”

Rasmus Fleischer, Arbetaren

”Den som vill fördjupa sina kunskaper har numera tillgång till en utmärkt bok. Erik Gustafsson leder läsarna, klokt och initierat, från upproret i San Cristóbal de Las Casas till den möjliga uppgörelsen mellan zapatisterna och Mexikos demokratiskt valde president Vicente Fox. Marcos egna texter, underfundiga, litterära, underhållande och analytiska, är fint översatta.”

Olle Svenning, Aftonbladet

”Marcos har stått i spetsen för en demokratirörelse utan like. Den präglas av en politisk kultur, mättad av kampvilja och corazón, som kanske bästkommer till uttryck i Marcos säregna brev, kommunikéer och essäer. […] Lagom till intåget i Mexico City ges ett stort urval ut på svenska, skickligt översatta av Erik Gustafsson, som också försett boken med en utomordentlig essä om gerillans historia.”

Stefan Jonsson, Dagens Nyheter

”En synnerligen respektingivande gestalt. […] Främsta skälet till att Marcos blivit så hyllad utanför Mexiko är hans förmåga att artikulera motståndet mot globaliseringen.”

Per T Ohlsson, Sydsvenska Dagbladet

”Texter av en man som inte bara visar sig vara en ypperlig skribent utan också behäftad med humor och intellektuell klarsynthet. – – – Det är intressant, roande och lärorikt, oavsett om man råkar vara revolutionsromantiker, intellektuell eller bara allmänt nyfiken.”

Mikael Karlsson, Borås Tidning

”Där hamnar jag åter i Marcos texter: De är i sig en seger som viskar om kommande segrar, därför att de lyser av kärlek. De speglar både mod och tålamod. De bär vrede och fniss. Marcos berättar om kvinnor som växer i kampen. Han diskuterar nyliberalismen med en skalbagge. Han berättar sagor och grälar stillsamt med sitt andra jag. Det går att läsa Marcos texter, glädjas åt dem och lära av dem, även om man inte vet något om kampen i Chiapas. Man kan slå upp boken och börja med vilken text som helst. Men snart vill man veta mer om den verklighet ur vilken orden växer.”

Frances Tuuloskorpi, LO-tidningen

Om Vagabunda

Vagabunda är ett litet, kosmopolitiskt förlag och medieproduktionsbolag baserat i Sverige, med medarbetare i flera olika länder. Vi ger ut böcker som öppnar fönster till världen. Läs mer på förlagets hemsida: https://www.vagabunda.se.

Beställningar och presskontakt

E-post: ed@vagabunda.se
Antal sidor: 370.
Utgivningsdag: 15 mars.
Förslag till recensionsdag: 10 april (det datum då Emiliano Zapata mördades 1919).
Boken distribueras via Publit och Bokinfo. Utanför Norden kan den beställas via Amazon.
Mer information på boksidan. Där finns också länkar till olika bokhandlar och Vagabundas butik.

PS med kunglig vinkel. Boken kommer ut samma vecka som det svenska kungaparet besöker Mexico och enligt landets president då väntas stiga ombord på det nya och av miljöskäl mycket omstridda “Mayatåget” eller Tren Maya (se t.ex. Time Magazine, Le Monde, The Guardian). Ett projekt som Zapatisterna varit helt emot.

You may also like